Ralf Sundberg ställer nu frågan på sin spets:

Varför är diabetesläkarna så tysta och varför deltar Ni inte i diskussionen om kosten till de sockersjuka patienterna?

”… varför förblir diabetesläkarna tysta? Vi kräver nu svar på de tolv teserna ovan. Har diabetesläkarna bättre vetenskaplig evidens för att högkolhydratskosten, som höjer blodsockret och ökar behovet av medicinering skulle vara mer hälsosam, vill vi och våra patienter se korten på bordet nu.”

Läs hela artikeln här

Vi vet att patienter med ”socker”, som diagnosen Diabetes 2 kallades förr, inte tål snabba kolhydrater och ändå säger dietisterna att de skall äta 65 % kolhydrater.

Vi måste nu slutligen konstatera att dietisterna är helt felutbildade av gänget från SLV med Bengt Vessby i spetsen.

I den publikation i Nutrition som även finns som översättning till svenska på Annika Dahlqvist hemsida kan ni även se att både Annika och Jörgen Vesti Nielsen är med tillsammans Ralf Sundberg som författare från Sverige.

Verkliga pionjärer.

Arne Astrup från Danmark har nu även bytt sida och är med på denna publikation som kommer att bli banbrytande.

Jag vill verkligen gratulera till detta internationella samarbete, som kommer att revolutionera behandlingen av Diabetes 2 i en nära framtid.

/Karl Arfors

Categories : Kost
Comments (1)

Vi fick ett forskningsanslag för att studera effekten av rökning på mikrocirkulationen. Detta arbete ”Vitamin C prevents cigarette smoke-induced leukocyte aggregation and adhesion to endothelium in vivo” publicerades i PNAS 1994 och kommunicerades av Bruce Ames:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC44467/pdf/pnas01138-0317.pdf

Denna studie utfördes på Experimental Medicine i La Jolla av Hans-Anton Lehr och Karl E. Arfors,  men han har angivit sin hemadress i München som adress vilket givetvis inte är riktigt – man brukar först ange den adress där studien är utförd – det är ett viktigt tillägg här.

Det intressanta med denna studie var att rökningen genom att generera massor med fria radikaler, som vad vi nu vet påverkade glycocalyx (klicka och läs mer) och plattade ut ”glycocalyxen”  så att de vita blodkropparna kunde rulla och fastna på kärlväggen och generera början till inflammation. Detta är alltså grunden till att rökning stimulerar inflammation och ger grunden för atheroskleros och stela blodkärl som leder vidare till hjärtsjukdomar, stroke etc.

Glycocalyx

När rökningen upphörde började glycocalyx-mesh-nätverket att bildas igen och nya trådar spinna ut från endotelcellerna som på nytt hindrade vita inflammationsceller från att fastna på kärlväggen och direkt minska inflammationsstimuleringen.

Allt eftersom har det visat sig att glycocalyx har stor betydelse för inflammationsinducering och vi vet dessutom idag från professor Börje Haraldssons studier att njurfiltrationen också regleras med glycocalyx, så att filtrationen ökar exempelvis vid sockerbelastning.

Idag vet vi ju rätt säkert att rökning ger kärlskador, men det är inte invändningsfritt klarlagt att det börjar på detta vis – så vi behöver ytterligare forskning som belyser hur dessa kärlskador initieras – men jag vågar slå vad om att rökningens fria radikalgenerering som bryter ner glycocalyx är grunden till den inflammationen som ger hjärta/kärlskadorna.

Den forskningen måste göras i mikrocirkulationen för det är där det händer!

/Karl

Comments (1)
Jul
13

Ett sötare blod

By · Comments (0)

Karl Arfors kommenterar Ann Fernholms fina blogg

Ann Fernholms blogg ”ettsotareblod.se” är en intressant blogg (se t.ex. inlägget: http://ettsotareblod.se/red-bull-innehaller-lika-mycket-socker-som-juice/) som skärskådar och kommenterar studier och olika tidningsskriverier på ett mycket informativt sätt.

Nu tog hon upp Red Bull och andra sockersöta drycker, där man jämför RedBull med sockerhalten i juice för att få den att framstå som nyttig.

Det är faktiskt lustigt att se hur apelsinjuice, både i tank och färskpressad inmundigas av hotellgäster – gärna flera glas såg jag vid en övernattning på det anrika hotell Knaust i Sundsvall där jag i det stora frukost-rummet lätt kunde överblicka alla juiceglasen – en kvinna från USA satt för säkerhetsskull med tre glas framför sig och det som är synd är att de borde veta att socker, även om den bara kommer från juice, inte är särskilt bra, vad gäller glykosyleringen av proteiner i vår kropp.

Inom medicinen har vi en klassisk analys av HbA1c (långtidsblodsocker), som mäter hur mycket glykos som satt sig på proteinet Hemoglobin (som transporterar syrgas i dom röda blodkropparna). När hemoglobinet glykosylerats kan det inte längre transportera syrgas till kapillärerna för att i mitokondrierna (cellspisarna) framställa den energi, som vi människor och djur går på, nämligen ATP.

På så sätt kan vi kontrollera hur mycket högre socker patienten hanterat under de senast tre månaderna och vi ska då också veta att Hemoglobinet nybildas hela tiden

Jag citerar Ann Fernholm: ”Den som vill ha ett vitalt hjärta och ett smidigt brosk på insidan av knäskålarna i medelåldern, gör därför säkrast i att bojkotta söta drycker och godis. Det socker som har satt sig i bindväven, sitter nämligen dessvärre ofta kvar där det sitter. Ibland kan jag önska att någon hade berättat det här för mig som ung.”

Ta tag i det här och lär er medan tid är. Från 40-års ålder måste man definitivt vara försiktig med det söta och följa Tore Perssons råd: ”Smakar det sött, spotta ut det” (se Det farliga sockret)

Barn och tonåringar måste ju få äta pasta och lite smörgås ibland och även ris och potatis för dom skall växa och behöver lite insulin som även stimulerar IGF-1 som gör att man växer – men även att Cancertumörer växer. Men Godis och söta drycker bör dom tidigt lära sig att avstå från och som måltidsdryck välja vatten.

Och glöm inte att vid en högre sockerhalt sätter sig proteinet förutom i brosk och leder även i ligament och senor och gör dig över 60-åren mer och mer stel i kroppen – proteinerna i din kropp fungerar inte så väl längre.

Ni bör också läsa Ann Färnholms bok ”Ett sötare blod”. Den är lättläst och ger ny kunskap om socker och hur det påverkar oss. Köp den på Adlibris.

/karl

Categories : Karl Arfors, Kost
Comments (0)

Mycket intressant föreläsning med Tore Persson. Kanske en fin paus från sommarvärmen. Ha det fint

/Karl Arfors

Utdrag från Den Blöta Sanningen med Tore Persson

Hela föreläsningen:

Comments (9)

 … till följd av den kolhydratrika kost vi rekommenderas av SLV

Icke alkoholberoende fettlever har blivit ett stort hälsoproblem som en följd av den kolhydratrika kost som under senare år rekommenderats. Det är inte många specialister och läkare som känner till detta och ändå är det svårt att få ett inlägg publicerat i rikstidningar eller förstås medicinska tidningar som Dagens Medicin eller Läkartidningen.

Annat var det när Per Gunnar Holmgren var chefredaktör på Dagens Medicin – han gav oss aktivt stöd i vår Polemik mot Livsmedelsverket SLV, som vi på den tiden kallade Statens Livsfarliga Verk.

Redaktör Holmgren hade tre olika ledarartiklar som avkrävde SLV ett svar på vår artikel – men utan resultat – men långsamt släpas dom nu till vattnet för att dricka ur kunskapens flod.

Forskningen har gått framåt och kartan måste nu ritas om, även om SLV som också nyligen bytt chef, inte riktig har förstått det utan fortsätter att göra reklam för industrin och 65% kolhydratkost.

Läs gärna vår artikel till SLV: http://www.dagensmedicin.se/debatt/livsmedelsverket-bor-omedelbart-sluta-med-kostrad-till-allmanheten/ som alltså aldrig fick något egentligt svar om det som var fel.

En annan artikel i dagspressen för att upplysa vanliga medmänniskor om hur fel våra kostråd är: http://www.kristianstadsbladet.se/debatt/article1540497/Njut-av-feta-mejeriprodukter.html

Men det är inte lätt att kommunicera med folk som inte har tillräcklig biologisk kunskap eller forskningsmässig bakgrund – men vi gör flera försök och avslutar här inlägget om fettlever tillsammans med Tore Schersten och Ralf Sundberg i Hälsingborgs Dagblad: http://hd.se/ledare/2011/09/26/nya-sjukdomar-i-fetmans-spar/

/Karl Arfors

Categories : Karl Arfors, Kost
Comments (9)

Karl Arfors om Epigenitik

Epigenetiken kommer att medföra att många tidigare sanningar ställs på huvudet. I motsats vad man förr trott, går det att påverka våra gener och DNA genom vad vi äter, hur vi tänker och vad vi känner. Förmågan att hantera stress är en annan påtaglig hälsofaktor.

Läkemedelsindustrin har bl.a sålt in statiner för att minska kolesterolet, vilket är totalt fel. Kolesterol behövs bl.a i hjärnan och för att reparera kroppen. (lyssna gärna på kolesterol i tidigare inlägget: Verkligheten bakom kolesterolvärdena).

En studie i Östergötland visar också på Q10:s och selens betydelse för hälsan. Statiner blockerar även Q10 likaväl som kolesterol, vilket är skadligt för den perifera cirkulationen, och det medverkar till att skydda mitokondrierna (kroppens energispisar) – och hjärtat som arbetar hela tiden behöver allt Q10 man kan få fram för att skydda mitokondrie-metabolismen

Vi kan lägga till vad studien från Östergötland och Karolinska visade att på friska åldringar i 5-årsstudien (mellan 70 – 88 år) minskade mortaliteten med 55 % genom att ge 200 mg Q10 och 200ug Selen varje dag. Detta förbättrar hjärtats pumpförmåga och minskar alltså hjärtinsufficiensen – det trötta hjärtat.

Numbers needed to treat NNT, är ett nytt sätt att bedöma effekter av behandlingar. NNT för statiner och skydd för hjärtan måste man komma till över 320 behandlade för att rädda ett liv. Med denna behandling med Q10 och Selen var NNT så lågt som 15 för att rädda ett liv – alltså 20x bättre än statiner.

Se även Bosse Zackrisson inlägg – som har en bra knorr på slutet och även ger referensen till Urban Alehagens arbete i International Journal of Cardiology: Selen och koenzym Q10 minskade hjärt-kärldödlighet hos äldre

Categories : Karl Arfors
Comments (58)
Jun
23

Hotet mot din hjärna

By · Comments (3)

Karl Arfors om ”Hotet mot din hjärna”

Den amerikanske neurologen David Perlmutter, som även är specialist i nutrition,har skrivit en bok ”GrainBrain” och i slutet av maj kom den ut i svensk översättning – ”Hotet mot din hjärna – den överraskande och skrämmande sanningen om hur vete, kolhydrater och socker långsamt dödar ditt mest känsliga organ”.

Alla som försöker åstadkomma ett hälsosammare liv och friskare ålderdom, måste läsa denna bok. Jag har skrivit en recension i Medicinsk Access som Ni kan ta del av här:

Vad gör kolhydraterna med din hjärna

/Karl

Comments (3)

Som ni kanske redan sett så länkar jag på sidan Om Karl Arfors till en artikel om hur kost kan påverka våra blodkärl, som  jag själv hade äran att vara med i.

Då det är en mycket intressant artikel vill jag lyfta fram den igen.

Nedan följer ett utdrag samt en länk till hela artikeln

När Karl Arfors slutade med socker och mjöl blev hans blodkärl 23 år yngre. Med tillskott av rödbetsjuice, kosttillskottet L-argiplex, c-vitamin och folsyra föryngrades de ytterligare 19 år! 70 år gammal hade han nu lika fina blodkärl som en 26-åring.

”Jag blev väldigt förvånad att man kan påverka sin hälsa i så hög grad utifrån vad man äter”, säger Karl Arfors som vet vad han talar om. Han är professor i mikrocirkulation och inflammation och forskade under många år bland annat i USA.

”Förut åt jag som folk äter mest. Även om jag alltid använt riktigt smör. Men jag skar bort fettkanten på köttbiten och drack en öl eller två till maten. Mesta av nyfikenhet gjorde jag en arteriografi som visade att jag vid 69 års ålder hade blodkärl som var i paritet med min kronologiska ålder.”

Så han bestämde sig för att ändra sin kost. Som nummer ett kom att sluta äta socker och, inte minst, mjöl.

Läs hela artikeln här: Är dina kärl en tickande bomb?

Önskar en fortsatt trevlig midsommar!

Hälsningar Karl Arfors

Categories : Karl Arfors
Comments (28)

I september 2007 uppmärksammades ett av mina hjärteprojekt, att utreda samband mellan kost och hälsa, av Forum Frisk.

”Vad beror den ökande mängden hjärtkärlsjukdomar på? Varför ökar förekomsten av sockersjuka? Vad tyder den senaste tidens sjunkande siffror för död i hjärtinfarkt på? Finns samband? Vilka är de i så fall? Eftersom entydiga svar på dessa frågor från experter saknas, inledde EBC-gruppen, som ligger bakom FORUM Frisk, och under ledning av professor Karl E.  Arfors ett projekt för att utreda sambanden kost och hälsa med särskild tonvikt på hjärtkärlsjukdom och sockersjuka.”

Läs hela artikeln här: http://www.forumfrisk.se/kost/index.asp?g=2&r=91

Observera att bland författarna i brevet till Regeringen i febr 2007 var även professor Lars Werkö en påverkande författare. Men eftersom politiker saknar utbildning om vad som påverkar hälsan och inte har många referenser till den vetenskapliga verkligheten förstår man att det är mycket svårt att ändra kursrikningen.

Våra sjukvårdsbudgetar kommer inte att kunna balanseras i framtiden om inte sjukvårdsadministrationen snart förstår att mättade fettsyror inte är farliga och att vi måste minska på sockerintag och snabba kolhydrater från stärkelse, ssk bröd eftersom även glutenintoleransen från vete är ett stort problem i normalbefolkningen.

/Karl

Categories : Karl Arfors, Kost
Comments (0)

Jag hoppas att Ni besökare fick behållning av Ralf Sundbergs föreläsning om kolesterol.

Har du inte läst den hittar du den här: Verkligheten bakom kolesterolvärdena

Tycker ni att det är för tidskrävande att lära nytt och riktigt kan vi ge detta enklare alternativ.

Titta på patienten

Men det är ju alltid så, Doktorn borde göra en anamnes och titta på patienten… istället för att stirra på dataskärmen

Hälsningar

Karl Arfors

Categories : Karl Arfors
Comments (8)