Hoppa till innehåll
Karl Arfors
  •  karlarfors.se
    • Artiklar
    •  Om mig
    •  Om Inflammation
    •  Om Kost
    •  Min forskning

Ett sötare blod

  • 2014/07/132014/07/13
  • av Karl Arfors

Karl Arfors kommenterar Ann Fernholms fina blogg

Ann Fernholms blogg ”ettsotareblod.se” är en intressant blogg (se t.ex. inlägget: http://ettsotareblod.se/red-bull-innehaller-lika-mycket-socker-som-juice/) som skärskådar och kommenterar studier och olika tidningsskriverier på ett mycket informativt sätt.

Nu tog hon upp Red Bull och andra sockersöta drycker, där man jämför RedBull med sockerhalten i juice för att få den att framstå som nyttig.

Det är faktiskt lustigt att se hur apelsinjuice, både i tank och färskpressad inmundigas av hotellgäster – gärna flera glas såg jag vid en övernattning på det anrika hotell Knaust i Sundsvall där jag i det stora frukost-rummet lätt kunde överblicka alla juiceglasen – en kvinna från USA satt för säkerhetsskull med tre glas framför sig och det som är synd är att de borde veta att socker, även om den bara kommer från juice, inte är särskilt bra, vad gäller glykosyleringen av proteiner i vår kropp.

Inom medicinen har vi en klassisk analys av HbA1c (långtidsblodsocker), som mäter hur mycket glykos som satt sig på proteinet Hemoglobin (som transporterar syrgas i dom röda blodkropparna). När hemoglobinet glykosylerats kan det inte längre transportera syrgas till kapillärerna för att i mitokondrierna (cellspisarna) framställa den energi, som vi människor och djur går på, nämligen ATP.

På så sätt kan vi kontrollera hur mycket högre socker patienten hanterat under de senast tre månaderna och vi ska då också veta att Hemoglobinet nybildas hela tiden

Jag citerar Ann Fernholm: ”Den som vill ha ett vitalt hjärta och ett smidigt brosk på insidan av knäskålarna i medelåldern, gör därför säkrast i att bojkotta söta drycker och godis. Det socker som har satt sig i bindväven, sitter nämligen dessvärre ofta kvar där det sitter. Ibland kan jag önska att någon hade berättat det här för mig som ung.”

Ta tag i det här och lär er medan tid är. Från 40-års ålder måste man definitivt vara försiktig med det söta och följa Tore Perssons råd: ”Smakar det sött, spotta ut det” (se Det farliga sockret)

Barn och tonåringar måste ju få äta pasta och lite smörgås ibland och även ris och potatis för dom skall växa och behöver lite insulin som även stimulerar IGF-1 som gör att man växer – men även att Cancertumörer växer. Men Godis och söta drycker bör dom tidigt lära sig att avstå från och som måltidsdryck välja vatten.

Och glöm inte att vid en högre sockerhalt sätter sig proteinet förutom i brosk och leder även i ligament och senor och gör dig över 60-åren mer och mer stel i kroppen – proteinerna i din kropp fungerar inte så väl längre.

Ni bör också läsa Ann Färnholms bok ”Ett sötare blod”. Den är lättläst och ger ny kunskap om socker och hur det påverkar oss. Köp den på Adlibris.

/karl

Varför läkarna inte förstår socker-problematiken
Rökande hamstrar lär oss om inflammation
karlarfors

Relaterade artiklar

Epigenitik vänder upp och ner…
Seminarium: Varför får man ont…
Alzheimerstudier på patienter
Inflammation – folksjukdomarnas gemensamma nämnare
Om rätt och fel –…
När kvinnor tar statinpreparat ökar…
Medicinsk utbildning verkar snarare blockera…
Njutning och lycka igen
Droger, njutning och lycka
EPIGenetiken utvecklas vidare…

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kategorier

  • Allmänt
  • Epigenitik
  • Inflammation
  • Kost

Artiklar

  • Epigenitik vänder upp och ner på tidigare sanningar 2018/04/01
  • Seminarium: Varför får man ont i ryggen? 2017/05/09
  • Alzheimerstudier på patienter 2016/10/27
  • Inflammation – folksjukdomarnas gemensamma nämnare 2014/10/31
  • Om rätt och fel – OMEGA – 3/OMEGA – 6 2014/10/13
  • När kvinnor tar statinpreparat ökar risken för Diabetes 2 med 48%. 2014/09/25
  • Medicinsk utbildning verkar snarare blockera än stimulera logiskt tänkande 2014/09/23
  • Njutning och lycka igen 2014/09/01
  • Droger, njutning och lycka 2014/08/27
  • EPIGenetiken utvecklas vidare… 2014/08/20
  • Diabeteskost: Kostråd utan vetenskapligt stöd 2014/08/15
  • Sockersjukevården i Sverige 2014 2014/08/05
  • Rökande hamstrar lär oss om inflammation 2014/07/22
  • Ett sötare blod 2014/07/13
  • Varför läkarna inte förstår socker-problematiken 2014/07/11
  • Fettlever – ett stort hälsoproblem… 2014/07/07
  • Hotet mot din hjärna 2014/06/23
  • Mina blodkärl blev 42 år yngre 2014/06/21
  • Ur Arkivet: Varför ökar förekomsten av sockersjuka och hjärtkärlsjukdomar? 2014/06/20
  • Du förtjänar att bli sedd, även av din läkare 2014/06/15
  • Det farliga sockret 2014/06/12
  • Tro inte på allt du läser – då tidningar publicerar rena lögner 2014/06/10
  • Glycocalyx: lagret i kärlväggen som reglerar inflammation 2014/06/07
  • Verkligheten bakom kolesterolvärdena 2014/06/02
  • Föredrag: Omega 3 / Omega 6 och dessas roll i inflammation 2014/05/29
  • Min nya hemsida 2014/05/07
Copyright @karlarfors 2019
Tema av Colorlib drivs med WordPress