Karl Arfors om Epigenitik

Epigenetiken kommer att medföra att många tidigare sanningar ställs på huvudet. I motsats vad man förr trott, går det att påverka våra gener och DNA genom vad vi äter, hur vi tänker och vad vi känner. Förmågan att hantera stress är en annan påtaglig hälsofaktor.

Läkemedelsindustrin har bl.a sålt in statiner för att minska kolesterolet, vilket är totalt fel. Kolesterol behövs bl.a i hjärnan och för att reparera kroppen. (lyssna gärna på kolesterol i tidigare inlägget: Verkligheten bakom kolesterolvärdena).

En studie i Östergötland visar också på Q10:s och selens betydelse för hälsan. Statiner blockerar även Q10 likaväl som kolesterol, vilket är skadligt för den perifera cirkulationen, och det medverkar till att skydda mitokondrierna (kroppens energispisar) – och hjärtat som arbetar hela tiden behöver allt Q10 man kan få fram för att skydda mitokondrie-metabolismen

Vi kan lägga till vad studien från Östergötland och Karolinska visade att på friska åldringar i 5-årsstudien (mellan 70 – 88 år) minskade mortaliteten med 55 % genom att ge 200 mg Q10 och 200ug Selen varje dag. Detta förbättrar hjärtats pumpförmåga och minskar alltså hjärtinsufficiensen – det trötta hjärtat.

Numbers needed to treat NNT, är ett nytt sätt att bedöma effekter av behandlingar. NNT för statiner och skydd för hjärtan måste man komma till över 320 behandlade för att rädda ett liv. Med denna behandling med Q10 och Selen var NNT så lågt som 15 för att rädda ett liv – alltså 20x bättre än statiner.

 En sammanfattning av studien kan läsas här: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22626835

 

Categories : Karl Arfors
Comments (58)

Jag är i regel väldigt öppen för nya saker. För när man har en skolmedicinsk uppfattning som man upptäcker inte stämmer så måste man leta efter nya vinklar.

De senaste åren har jag haft ett givande samarbete med entreprenören Hans Bohlin. Han har utvecklat en maskin som behandlar vävnaden och resultaten har blivit så mycket bättre än vi trott att vi behövt söka nya svar på gamla problem.

Hans är väldigt kul att ha att göra med för han har så originella tankar, han är inte förstörd av gamla perspektiv, han ställer annorlunda frågor och han hittar väldigt intressanta samband.

Sedan 2014 har vi således ivrigt sökt svaret på varför maskinen får så bra resultat och det är intressant att bindväven som maskinen behandlar är så nära kopplat till inflammation.

Insikterna från vårt sökande presenterar vi på seminarium i Stockholm på fredag 12/5 kl 9-11 och kl 14-16.

Det kan finnas platser kvar. Läs mer om seminariet här:

”Varför får man ont i ryggen” – Ett seminarium om ny forskning, bindväv och inflammation

Categories : Karl Arfors
Comments (2)

Nu har SVT gjort ett väldigt dåligt reportage på olika hälsokostaffärer och gått runt med en dold kamera för att dokumentera vad personalen på Hälsokostaffären säjer: ”Om hur man kan behandla en begynnande Alzheimer.”
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/storsta-kedjan-gor-om-internutbildning-efter-svt-s-granskning

Alla vet ju att ännu så länge kan inte Alzheimer botas. Big Pharma har gjort bortåt 400 olika studier och ingen av dessa har gett indikationer på någon effekt som kan säjas mildra “dimman” i hjärnan. Alltså inte ett steg åt rätt håll.

Numera vet vi dock genom Dale Bredesens Studie med kombinationsbehandling för att på alla sätt minska inflammation att man lyckats att ge patienten en bättre framtid. I studien som publicerats i Aging se följande

Aging (Albany NY). 2014 Sep; 6(9): 707–717.
Published online 2014 Sep 27. doi:
PMCID: PMC4221920

Reversal of cognitive decline: A novel therapeutic program

Dale E. Bredesen1,2
Author information ► Article notes ► Copyright and License information ►

Detta är den första studie som visar lovande resultat när man på allt sätt försöker att minska inflammationen som drabbar hjärnan. Det gäller att minska snabba kolhydrater, alltså socker och mjöl, som kraftigt bidrar till inflammationen. Vi vet idag att alla folksjukdomar beror på induktion av inflammation i kroppen genom intag av socker och snabba kolhydrater: Hjärta/kärl, Stroke, Diabetes, Alzheimers och även Cancer.

I den studie som Dale Bredesen gjort har man tagit 10 patienter som måste sluta sitt yrkesliv eftersom “komihåget” hade blivit för dåligt och sedan har man ändrat kosten och givit alla olika ämnen för att minimera inflammationen. Och ser man på efter nåt halvår så hade 9 av 10 patienter blivit så mycket bättre att dessa 9 kunde återgå till sitt arbete med mycket bättre komihåg. Detta är ju fantastiskt och måste dokumenteras i lite större grupper.

Men man vet att Alzheimers, som även kallas Diabetes 3 är kraftigt beroende av kosten sammansättning och Diabetiker 2 har dubbelt så mycket Alzheimers jfr med normala patienter utan Diabetes.

Tyvärr är ju läkare dåligt kunniga om kostens betydelse för vår hälsa – därför får man höra uttalanden som den läkare som intervjuas i programmet och säjer att det inte finns någon behandling för Alzheimers som fungerar, och så blir det förstås om man inte följer med i litteraturen och vet vad som händer – utan väntar på att få brev från Big Pharma hur man skall behandla.

En specialist i Sverige på Alzheimers säjer om Curcumin, att det är väl nånting man har i maten (Gurkmeja) “Det är bara påhitt” Det är skrämmande att höra sådan brist på kunskap – men man kan ju inget om kosten och tror heller inte att kosten har någon betydelse även om det skrivs mycket om hur paleokosten påverkar vårt liv. Men man måste då läsa det som publiceras i vetenskapen och allt det hittar man på pubmed – och man då söker på curcumin och Alzheimers och så hittar man flera hundra referenser, givetvis av varierande kvalitet. Men att Curcumin minskar inflammation är ju visat i massor av uppsatser i den Ayurvediska litteraturen som exempelvis Curcumin har i dessa vetenskapliga undersökningar gett upphov till spektakulära resultat.

Undersökningarna har väckt ett enormt intresse och curcumin har utmålats som en sorts mirakelmedicin. Och den huvudsakliga effekten är på Inflammation.

Det är en mycket intressant utveckling framåt, när mer och mer av effekterna kommer från kosten som inte dagens läkare ens har fattat, beroende på bristande utbildning och även ointresse.

med hälsning från Karl Arfors

Comments (10)

Ni vet att vi ofta talar om och beskriver den låggradiga inflammationen som en bakgrund till våra folksjukdomar, hjärta/kärl, stroke, diabetes, Alzheimers och även cancer.

Detta är samlingen av kroniska sjukdomar som drabbar oss svenskar när vi kommer upp i åren. Detta på grund av alla tokiga kostråd ex att vi skall undvika mättat fett. Och då har resultatet blivit att vi äter mer snabba kolhydrater. Och i Sverige äter vi ju dessutom väldiga mängder socker

Vi får nu lära oss i Ann Fernholms senaste bok: Det sötaste vi har, om socker och växande kroppar. att det är en väldig oreda i tarmfloran, om tarmar som läcker, gluten och typ 1- diabetes och hur detta påverkar även hjärnan. Gluten överkänslighet är väldigt vanligt i Sverige, kanske för att vi matat våra bebisar med välling, som är baserat på vete. I andra Europeiska länder äter barnen annorlunda, där finns ingen välling och inga barnmatsburkar.

Läs boken så lär du mycket om ditt riskbeteende med födan och hur du skall bättra dig för att minska den låggradiga inflammationen annars får du höra av dig till bloggen igen så kan vi närmare förklara.

Jag har en dotterfamilj i Nice som uppfostrat 3 pojkar Nils, Karl och Sven på grönsaker som man kokar och hackar och äter och med tiden får man alltmer fast föda från föräldrarnas mat mosad till lämplig konsistens.

Jag lägger här in en uppsats som vi (Tore Schersten, Ralf Sundberg förf. till Forskningsfusket och jag) publicerat i Medicinsk Access.

Där kan Ni i lugn och ro närmare bekanta Er med alla olika faktorer som drabbar oss i mikrocirkulationen och vävnaden när ett olämpligt kosthåll drivit oss mot mer inflammation. Vi vet särskilt att Omega 6 som ju Livsmedelsverket rekommenderar att vi skall äta mer av driver fram mer inflammation och mer Ulcerös kolit se ref 15. Hart et al….

Inflammation – folksjukdomarnas gemensamma nämnare

Ha en trevlig helg

Hälsningar

Karl Arfors

Comments (7)

I dag skall Ni få träffa Göran Petersson, seniorprofessor från Chalmers, som gjort en spännande sammanställning ”Om rätt och fel OMEGA – 3 och OMEGA – 6” – och där beskriver Göran Petersson hur vi måste ”Minimera Fleromättade Fröfetter och Optimera Fleromättade Fiskfetter”

Jag har tidigare skrivit om Omega 3 och Omega 6, men jag är en kemisk amatör och Göran Petersson är en kemisk specialist på fetter och vår fettmetabolism.

Han visar hur fleromättade fetter har 100 ggr större risk att härskna än mättat fett. Detta är utomordentligl viktigt eftersom SLV – Livsmedelsverket hävdar att t.o.m. små barn skall äta mer omega 6 fetter. Detta är ur kemisk synpunkt helt fel, som Göran Petersson visar i denna bilaga.

Titta in i denna bilaga, försök att förstå, fundera och om Ni inte känner att Ni förstår, ställ frågan till min blogg – så lovar jag att svara efter bästa förmåga eller med hjälp av Göran Petersson från Chalmers.

I slutet av denna publikation kan ni även hitta stimulans för vidare fördjupning av kunskap och särskilt spännande tycker jag att sista att sista upplägget är: Mer EPA och mindre Omega-6 bromsar åldrandet, eftersom man minskar förkortningen av telomerer. (Mer EPA och mindre omega-6 från kosten – se här http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23010452)

MerEPA direkt från kosten sänker kvoten omega-6/EPA i blodet vilket motverkar förkortning av telomerer. Detta kopplas till långsammare biologiskt åldrande. Seniorförfattaren Elisabeth Blackburn fick Nobelpriset i Medicin och Fysiologi 2009 för sina upptäckter och forskning kring Telomerer och Telomeras http://sv.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Blackburn i den här länken kan ni lära mer om Telomererna

Spännande – eller hur?

Nu får ni ta den tid som krävs för att förstå Görans text. och så hörs vi vidare.

Hälsningar Karl Arfors

Categories : Karl Arfors, Kost
Comments (18)

Som Ni borde veta fördubblas risken för Alzheimers om man utvecklar Diabetes 2. Och Alzheimers förstörande effekt på hjärnan och tankeförmågan finnes det idag ingen bot för. Detta är den verkliga sanningen. (se vidare nedan med David Perlmutter)

Det verkar alltmer som om den enda framkomliga vägen är att försöka minska den låggradiga inflammationen och om ni behandlas med statinpreparat, alltså kolesterolsänkande medel som jag skrev om i förra inlägget så måste ni lära Er att för kvinnor ökar risken att utveckla Diabetes 2 med 48% i en studie som publicerats i Archives of Internal Medicin, Jan 9 2012.

Det visar man i en studie som undersökt 160 000 kvinnor där nästan hälften av statinförbrukarna får Diabetes typ 2

David Perlmutter var den läkare som skrev boken GrainBrain som handlar om hur din hjärna blir förstörd av inflammation som drivs av socker och snabba kolhydrater bl.a. vete – han tar särskilt upp faran med gluten och där håller jag med. Gluten problematiken ökar i Sverige. Om närmare 30% av en normalpopulation är gluten överkänsliga utan att veta om det, så är patienter överkänsliga med bortåt 70-80% där varken patienter eller ens doktorn vet om detta. Och vanliga glutentest ger inte något svar på detta eftersom det kommit så många nya glutentyper som man inte testar för.

Inslag av David Perlmutter.

Alzheimers benämns även som Diabetes typ 3 och det finns en bra beskrivning på svenska på Kostdemokrati, som här skrivit en föredömlig text som ni kan ta del av här – där finns även en bra bok på svenska om Alzheimers skriven av Bruce Fife beskriven.

Nu måste Ni inse allvaret med risken att få Alzheimers, där det inte finns någon behandling som hjälper. Vidare omedelbart sluta med statiner och om er läkare inte är informerad om denna risk, hänvisa läkaren till mig och min blogg http://karlarfors.se/

Jag avslutar med att citera från Kostdemokrati:

Vi kan nu lägga till Alzheimer till de sjukdomar Livsmedelsverket extrema högkolhydrat kostråd (tallriksmodellen) leder till.

Hälsningar Karl Arfors

Categories : Karl Arfors
Comments (3)

… Det verkar så eftersom alla doktorer skriver ut statinpreparat för att sänka kolesterol.

Av Karl Arfors

Jag har nu använt mycket tid för att försöka förstå detta, eftersom jag vet att det är fel och nu har det dessutom kommit en bok som beskriver hur ”Low cholesterol leads to an Early Death” by David Evans.
Den presenterar evidens och fakta från 101 vetenskapliga uppsatser i de bästa medicinska tidskrifter, som New England Journal of Medicin, British Medical Journal, The Lancet, Circulation etc. och alla 101 uppsatserna visar att högre kolesterolvärden är bra för dig.

Det är fantastiskt att alla företag inom Big Pharma som säljer statin-preparat hävdar att man skall minska kolesterolet, när den medicinska litteraturen i uppsats efter uppsats visar att det är bättre att ha ett högt kolesterol och att man dessutom lever längre när man har ett högt kolesterol. Kolesterol är som Ni vet en livsnödvändig substans i våra cell-membran och särskilt i vår hjärna är höga kolesterolvärden livsviktigt för hjärnans funktion.
Detta är förmodligen en fantastisk konspiration och är ett avancerat lurendrejeri av Big Pharma.

Jag tycker att Ni skall lyssna på Ralf Sundbergs föredrag om Kolesterol för att bilda er en egen uppfattning om kolesterolets ofarlighet.


Dessa motsättningar mellan den medicinska verkligheten och Big Pharmas försäljningsförsök verkar så svårt att förstå om inte ”medicinsk utbildning verkar snarare blockera än stimulera logisk tänkande.” eller känner du några doktorer som inte försöker skriva ut statiner till dig?

Categories : Karl Arfors, Kost
Comments (12)
sep
01

Njutning och lycka igen

By · Comments (0)

Ni läste om Robert Lustig när han på engelska framförde sin berättelse om den kommande boken.

Han berättar om dopaminreceptorn för pleasure som nedregleras och kräver mer och mer stimulation och serotonin receptorn som är känslig och ger happiness eller skall vi säja lyckokänsla – men blir det för mycket socker och vetemjöl överstimuleras dopamin-receptorn och han berättar att industrin har överstimulerat dopaminreceptorn gm att blanda in socker i många livsmedel.

……vidare kommenterade han att: ”We have to reorient our lifes, we need to reorient our nutritional lifes, we need to reorient our spiritual lifes – we need to reorient what it is supposed to happen in our lives” ….

Man måste alltså ta tag i livet självt och kanske jobba ihop i grupper, som kan stödja varandra

Mot  slutet berättar han att många frågar honom: ”Hur kan vi fixa till detta”

 ”How are we going to fix it? How are we going to fix it long term – You can’t fix it alone. None of you can fix it alone.

Ja se där man måste jobba tillsammans för att försöka fixa livet på bästa sätt.

Det skall bli stimulerande att läsa Lustigs Bok när den publiceras.

Hälsningar Karl Arfors

Categories : Karl Arfors, Kost
Comments (0)

Robert Lustig som vid ett besök i Oslo under vårvintern höll ett föredrag om ”Fight against Sugar” fortsatte efter sitt föredrag med en dramatisk genomgång av sin kommande bok.

Jag var mycket imponerad av hans genomgång och kände att här kommer han med Visdomsord i den högre skolan. Jag har gjort ett klipp på 4 minuter av den genomgången – som jag vill presentera för er.

Det handlar om receptorerna för Pleasure (njutning och lust) och Happiness ( Lycka och glädje, må bra).

Receptorn för Pleasure (Dopamin) nedregleras vid stimulation och behöver mer och mer stimulus – mer alkohol eller mera knark, mer sex och mera socker för att man skall bli tillfreds – medan receptorn för Happiness (Serotonin) inte nedregleras.

Låter inte det spännande?

Och som han säjer industrin blandar in mer och mer socker och modifierad stärkelse i vår mat, som triggar dopamin tills den knappt svarar – man blir helt enkelt unhappy.

Inte så kul eller hur?

Hälsningar Karl Arfors

Categories : Karl Arfors, Kost
Comments (8)

 … med ett vidare tjatande  från Karl Arfors

Inget är tydligen så svårt för den mänskliga tanken som att föreställa sig en levande organism.

Det som borde vara självklart, att levande varelser är föränderliga, att de växer, utvecklas, tar skada eller gynnas, reagerar på sin omgivning och själva påverkar omgivningen genom sina aktiviteter – att föreställa sig allt detta kräver en närmast övermänsklig ansträngning.

Vi känner motstånd mot det. Stöter intellektet på flödande föränderlighet gör det sitt bästa för att bryta ner den till ett antal statiska begrepp.

Uppfattningen att allt är färdigskrivet i generna är så mycket bekvämare för oss, även om den får allt mindre gemensamt med vetenskapens bild av genernas nätverk.

Generna reglerar organismen samtidigt som miljön reglerar generna. Och vad är det som formar miljön? Organismen! Levande varelser förändrar sin miljö bara genom att finnas.

Hitta ut ur den cirkeln om du kan.

De senaste tio åren har genetiken visat sig vara mycket mer komplicerad än någon hade föreställt sig, menar den brittiske forskaren Ewan Birney, talesman för Encode (Breakthrough study overturns theory of ’junk DNA’ in genome, The Guardian 2012-09-05).

”Vi tyckte kanske att det var bekvämare och enklare förut, eftersom vi helt enkelt var okunniga. Det viktigaste som hänt är att vi har lagt en del av vår okunskap bakom oss.”

Generna och kroppen – vem använder vem?

Så till lite kunskap. Intressant artikel ur SvD 19/12 2012

EPIGENETIK Ju mer vi vet om hur generna använder sig av oss, desto bättre kan vi använda vi oss av dem. Men att förstå generna är komplicerat: generna reglerar organismen samtidigt som miljön reglerar generna. Och miljön? Den formas av organismen

Hela Artikeln  http://www.svd.se/kultur/understrecket/generna-och-kroppen-vem-anvander-vem_7765914.svd

Tänk innan man får en vanlig människa med på detta, särskilt om man betänker våra osjälvständiga journalister som gärna citerar epidemiologiska studier som ofta SLV (Statens Livsfarliga Verk) lutar sig emot, som inte visar på riktiga samband – det är ungefär samma samvariation man hittar som att glass skulle orsaka drukningsolyckor – när den bakomliggande samvariationen är ett varmare väder.

Epidemiologi, i bästa fall leder till att man får en ide, som kan undersökas vidare med riktiga metoder som kanske kan visa på samband, men inte i sig själv ger något hållbart samband.

Tips på en ny bok: The Epigenetics Revolution: How modern biology is rewriting our understanding of Genetics, Disease, and Inheritance av Nessa Carey,  130 kr från Adlibris.

Den boken kan närmare förklara mer om den revolution Epigenetiken gör i vårt tänkande; hur kosten, stressen och våra tankar kan styra, hämma och stimulera hur DNA kan utföra sitt arbete i alla celler i vår kropp.

/Karl E. Arfors

Categories : Epigenitik, Karl Arfors
Comments (20)