Inflammation – folksjukdomarnas gemensamma nämnare
Ni vet att vi ofta talar om och beskriver den låggradiga inflammationen som en bakgrund till våra folksjukdomar, hjärta/kärl, stroke, diabetes, Alzheimers och även cancer.
Detta är samlingen av kroniska sjukdomar som drabbar oss svenskar när vi kommer upp i åren. Detta på grund av alla tokiga kostråd ex att vi skall undvika mättat fett. Och då har resultatet blivit att vi äter mer snabba kolhydrater. Och i Sverige äter vi ju dessutom väldiga mängder socker
Vi får nu lära oss i Ann Fernholms senaste bok: Det sötaste vi har, om socker och växande kroppar. att det är en väldig oreda i tarmfloran, om tarmar som läcker, gluten och typ 1- diabetes och hur detta påverkar även hjärnan. Gluten överkänslighet är väldigt vanligt i Sverige, kanske för att vi matat våra bebisar med välling, som är baserat på vete. I andra Europeiska länder äter barnen annorlunda, där finns ingen välling och inga barnmatsburkar.
Läs boken så lär du mycket om ditt riskbeteende med födan och hur du skall bättra dig för att minska den låggradiga inflammationen annars får du höra av dig till bloggen igen så kan vi närmare förklara.
Jag har en dotterfamilj i Nice som uppfostrat 3 pojkar Nils, Karl och Sven på grönsaker som man kokar och hackar och äter och med tiden får man alltmer fast föda från föräldrarnas mat mosad till lämplig konsistens.
Jag lägger här in en uppsats som vi (Tore Schersten, Ralf Sundberg förf. till Forskningsfusket och jag) publicerat i Medicinsk Access.
Där kan Ni i lugn och ro närmare bekanta Er med alla olika faktorer som drabbar oss i mikrocirkulationen och vävnaden när ett olämpligt kosthåll drivit oss mot mer inflammation. Vi vet särskilt att Omega 6 som ju Livsmedelsverket rekommenderar att vi skall äta mer av driver fram mer inflammation och mer Ulcerös kolit se ref 15. Hart et al….
Inflammation – folksjukdomarnas gemensamma nämnare
Ha en trevlig helg
Hälsningar
7 KOMMENTARER
Jag har två bekanta som lider av svår ulcerös kolit. I lagom dos försöker nu jag och andra att informera dem om betydelsen av stress och ämnen i deras kost som bidragit till sjukdomen. D
Din länkade artikel ovan har blivit en del av arsenalen. I vart fall för en av patienterna, som själv bedriver forskning och förmodligen kan ta in texten.
Tyvärr är bägge “låsta” av sina läkares begreppsvärld och dess gränser och har svårt att tro på en bot i form av lågkolhydratkost eller att omega-6-rika livsmedel skulle vara dåligt för hälsan. Inte heller ses några skäl att misstro den billiga industrimaten och tallriksmodellen eller att stress kan ha sådan inverkan. I all synnerhet när denna information kommer från en lekman och läkaren inte bekräftar.
Den ene får nu cellgifter och den andra kommer att få det om inte den nu insatta behandlingen har verkan.
Det blir en lång väg att vandra. Kan du tipsa om någon lättillgänglig modern artikel om ulcerös kolit, dess orsak och behandling vore det en god hjälp på vägen. Är Ann Fernholms senaste ett alternativ?
Det var någon (piltson ?) som nyligen länkade till ett föredrag till en grävande vetenskapsjournalist som jag nu glömt namnet på men hade hade skrivit en bok GULPS. Hon hävdade kategoriskt i en kommentar i föredraget att en tarmbakterietransplantation var en ‘quick fix’ för Ulcerös Colit. Natascha Campbell McBride hävdar att en ultrastrikt LCHF kan hjälpa upp situationen och långsamt utbyte av de dåliga bakterierna som hon anser är grundorsaken till tarmproblemen.
Om jag själv hade dessa allvarliga problem skulle jag nog satsa stenhårt på ‘båda hästarna’.
Skadade epitelceller är inte att leka med!
Det rör sig om Mary Roach, ett namn som borde vara oförglömligt. Här har hon skrivit om just detta i Guardian:
http://www.theguardian.com/science/2013/mar/31/bacteria-faecal-transplant-gut-mary-roach-gulp
En amerikansk antropolog, Jeff Leach, försöker fastställa hur bakteriefloran relaterar till olika matvanor/kostprogram/kulturnischer. En tanke tycks vara västerlänjningen i allmänhet har en skadad bakterieflora på grund av industrimat och överdriven användning av antibiotika.
Så han kör med olika “dieter” och analyserar parallellt sina utsöndringar. När det gäller fäkalietransplantation tror han att förindustriella folk kan tänkas erbjuda lämpligare material än västerländska kolleger. Så han sökte upp en sådan kultur, de berömda Hadza i Tanzania för att pröva deras material. Läs om detta här:
http://humanfoodproject.com/rebecoming-human-happened-day-replaced-99-genes-body-hunter-gatherer/
“När det gäller fäkalietransplantation tror han att förindustriella folk kan tänkas erbjuda lämpligare material än västerländska kolleger.”
Detta låter som en högst rimlig tanke. Dessutom en tanke som tilltalar min försiktighetsprincip. För jag anar att vår kunskap om hur en sund bakterieflora ser ut är begränsad?
Som han själv formulerade saken på sin bedåriska US-akademiska jargong, så gäller det att fastställa
“what a healthier microbiome might have looked like before the niceties and medications of late whacked the crap out of our gut bugs in the so-called modern world.”
http://medicinskaccess.se/wordpress/2014/11/06/laga-nivaer-av-prohormonet-dhea-varnar-om-hjartsjukdom-hos-man/
Hej, hoppas jag kan ställa min fråga här.
Medicinsk access redovisar en studie om prohormonet DHEA.
Vi talades vid om DHEA för många år sedan i samband med att du tipsade om bra kost och att undersöka min sköldkörtel.
Skulle vara intressant att höra dina synpunkter om detta prohormon.
Med vänlig hälsning
Britt-Mari