maj
29

Föredrag: Omega 3 / Omega 6 och dessas roll i inflammation

By

Föredrag med Karl Arfors för LIM Integrativ Medicin

När jag nyligen besökte Indien och deltog i en diabeteskonferens upptäckte jag att man i tätorter har mycket höga halter av Omega 6 i förhållande till Omega 3 – mycket högre än t.o.m. i USA. Man finner värden på uppemot 50:1.

Tidigt insåg Gandhi att Indien måste skaffa sig egen tillverkning av matoljor och en kemist som var hans rådgivare rådde honom att satsa på Solrosolja. Denna olja har 3x så hög Omega6 halt som majsolja nämligen n6/n3 = 150:1 Majsolja har n6/n3 = 50:1 Den höga Omega 6 halten är mycket inflammationsdrivande och kan vara en av anledningarna till att man i Indien har så mycket Diabetes 2.

Den andra kraftigt bidragande orsaken är att man använder så mycket socker i all matlagning och i te och kaffe. I alla dagstidningar såg man annonser om lågfettsyoughurt som man nu inför i Indien och som ni vet, när man sänker fetthalten ökar man på sockermängden. Industrin förstör kosten där, likaväl som här.

Om 20 år förväntar man sig att ha 120 miljoner Indier med Diabetes 2 diagnos. Omega 6 och socker driver båda på den låggradiga inflammation som ligger bakom atherosklerosen dvs. de styva och hårda kärlen och den insulinresistens som leder till diabetessjukdom.

Jag lägger här en länk till ett föredrag som jag höll hösten 2012 för LIM Integrativ Medicin

Dela gärna klippet med dina vänner/bekanta.

Hälsningar

Karl E. Arfors

Comments

  1. […] Föredrag av Karl Arfors om Omega 3 Omega 6 … inflammation […]

  2. […] skapade i sammanhang med överskott på glykos och det inflammationsskapande samröret med Omega 6 (som du kan se ett föredrag om här), som ledde vidare till de mikrocirkulationsförändringar i ögon, njurar och nerv-vävnad som är […]

  3. Professor Göran skriver:

    Väldigt intressant föreläsning – den behöver jag lyssna på ett par gånger till.

    Ändå verkar ett ganska tydligt fysiologiskt metabolt helhetsmönster/förklaringsmönster träda fram mellan mer eller mindre kända detaljerna.

Leave a Reply