Hoppa till innehåll
Karl Arfors
  •  karlarfors.se
    • Artiklar
    •  Om mig
    •  Om Inflammation
    •  Om Kost
    •  Min forskning

Glycocalyx: lagret i kärlväggen som reglerar inflammation

  • 2014/06/072014/06/24
  • av Karl Arfors

Vi talar ibland om en låggradig inflammation som en inflammation som liksom gnager långsamt på våra blodkärl och håller igång en låg, men ihållande inflammation, som vi vet leder till våra olika folksjukdomar:

  1. Hjärta/kärl
  2. Stroke
  3. Diabetes
  4. Alzheimers i hjärnan
  5. Cancer

Gemensamt för de fyra första diagnoserna är atheroskleros, som vi nu vet att man kan påverka med kosten som minskar inflammationen (se f.ö. under Inflammation om glycocalyx.)

Glycocalyx är ett ”hårigt” lager av olika sockermolekyler som sitter i kärlväggen (se bild nedan) och hindrar vita blodkroppar att fastna för att blodcellernas receptorer inte når ned till adhesionsreceptorerna på kärlväggen.

Glycocalyx

Glycocalyx, det ”håriga lagret” på insidan av det lilla blodkärlet, består av ett hydrerat  mesh av proteoglykaner, glucosamino-glykaner, glykoproteiner och glykolipider. Bry er inte om de konstiga orden, de är för kalenderbitare, utan ni kan se att de finns glykos i olika kombinationer med andra socker föreningar och proteiner och även glykos tillsammans med lipider (fetter).

Skalan nere till höger är en tiondel av en tusendels millimeter (µm).

Dessa håriga utväxter förstördes tidigare av den fixering man använde vid elektronmikroskopin och blodkärlen var helt rena på insidan.

Detta ”håriga lager” gav distans till cellreceptorerna på endotelceller där vita blodkropparna (inflammationscellerna) fäster och även rullar.

När man genererar fria radikaler med enzymgeneratorn Hypoxantine och xantineoxidas faller glycocalyxlagret samman och plattas ut i kärlbanan så att de aktiverade vita blodkropparna nu kan fastna och deltaga i inflammationsprocessen. Dessa studier gjordes tillsammans med Jacob Björk och Rolando del Maestro från London Ont. och publicerade i Microvascular Research i två arbeten

Dessa arbeten gjordes på vårt laboratorium Experimentell Medicin på Pharmacia AB i Uppsala under hösten 1978 och var de första som undersökte biologiska effekter vid generering av fria radikaler på vävnad där man kunde observera effekter i kärlbanan och i mikrocirkulationen.

Då, för 36 år sedan, såg vi dessa tidiga uttryck för inflammation och det är först på senare år som vi förstår det skeende som de fria radikalerna skapade i sammanhang med överskott på glykos och det inflammationsskapande samröret med Omega 6 (som du kan se ett föredrag om här), som ledde vidare till de mikrocirkulationsförändringar i ögon, njurar och nerv-vävnad som är ett signum på effekter vid diabetes 2 dvs. sockersjuka.

Increase in microvascular permeability induced by enzymatically generated free radicals. I. In vivo study

Del Maestro RF, Björk J, Arfors Karl E.

Microvasc Res. 1981 Nov;22(3):239-54. No abstract available.

PMID: 6895770 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Arbetet som PDF: Increase in microvascular permeability induced by enzymatically generated free radicals. I. In Vivo Study

Increase in microvascular permeability induced by enzymatically generated free radicals. II. Role of superoxide anion radical, hydrogen peroxide, and hydroxyl radical

Del Maestro RF, Björk J, Arfors KE.

Microvasc Res. 1981 Nov;22(3):255-70. No abstract available.

PMID: 6276700 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Arbetet som PDF: Increase in microvascular permeability induced by enzymatically generated free radicals. II. Role of superoxide anion radical, hydrogen peroxide, and hydroxyl radical

Verkligheten bakom kolesterolvärdena
Tro inte på allt du läser – då tidningar publicerar rena lögner
karlarfors

Relaterade artiklar

Epigenitik vänder upp och ner…
Seminarium: Varför får man ont…
Alzheimerstudier på patienter
Inflammation – folksjukdomarnas gemensamma nämnare
Om rätt och fel –…
När kvinnor tar statinpreparat ökar…
Medicinsk utbildning verkar snarare blockera…
Njutning och lycka igen
Droger, njutning och lycka
EPIGenetiken utvecklas vidare…
4 KOMMENTARER
  • Leif Ek
    2014/06/10 vid 07:06
    Svara

    Tack Karl!
    för att du delar med dig av din stora kunskap
    Leif

    1. Karl Arfors
      2014/06/12 vid 11:33
      Svara

      Hej Leif! Kul att du är inne och läser.
      /Karl

  • Hans Hindersson
    2014/06/10 vid 14:50
    Svara

    KARL!

    Du pekade ut vägen för mig som har protatacancer. Är nu sedan 8 månader på den kostplan du föreslog. Det enda jag har svårt följa är smör på osten.

    Tack för att du omvandlade det du här skriver till att i kommandoton tala om vad som är bra för min överlevnad, Både vad gäller maten och det tillskott, som du tippsade mig om, Gå på i ditt uppdrag att väcka oss försoffade och okunniga!

    Hans H

  • Pentti Raaste M.D.
    2014/06/28 vid 10:48
    Svara

    Tack.
    Det är första gång i mitt liv och läkarverksamhet som jag hör om glycocalyx!!
    Otroligt.
    m(ycket)vh
    P.Raaste

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kategorier

  • Allmänt
  • Epigenitik
  • Inflammation
  • Kost

Artiklar

  • Epigenitik vänder upp och ner på tidigare sanningar 2018/04/01
  • Seminarium: Varför får man ont i ryggen? 2017/05/09
  • Alzheimerstudier på patienter 2016/10/27
  • Inflammation – folksjukdomarnas gemensamma nämnare 2014/10/31
  • Om rätt och fel – OMEGA – 3/OMEGA – 6 2014/10/13
  • När kvinnor tar statinpreparat ökar risken för Diabetes 2 med 48%. 2014/09/25
  • Medicinsk utbildning verkar snarare blockera än stimulera logiskt tänkande 2014/09/23
  • Njutning och lycka igen 2014/09/01
  • Droger, njutning och lycka 2014/08/27
  • EPIGenetiken utvecklas vidare… 2014/08/20
  • Diabeteskost: Kostråd utan vetenskapligt stöd 2014/08/15
  • Sockersjukevården i Sverige 2014 2014/08/05
  • Rökande hamstrar lär oss om inflammation 2014/07/22
  • Ett sötare blod 2014/07/13
  • Varför läkarna inte förstår socker-problematiken 2014/07/11
  • Fettlever – ett stort hälsoproblem… 2014/07/07
  • Hotet mot din hjärna 2014/06/23
  • Mina blodkärl blev 42 år yngre 2014/06/21
  • Ur Arkivet: Varför ökar förekomsten av sockersjuka och hjärtkärlsjukdomar? 2014/06/20
  • Du förtjänar att bli sedd, även av din läkare 2014/06/15
  • Det farliga sockret 2014/06/12
  • Tro inte på allt du läser – då tidningar publicerar rena lögner 2014/06/10
  • Glycocalyx: lagret i kärlväggen som reglerar inflammation 2014/06/07
  • Verkligheten bakom kolesterolvärdena 2014/06/02
  • Föredrag: Omega 3 / Omega 6 och dessas roll i inflammation 2014/05/29
  • Min nya hemsida 2014/05/07
Copyright @karlarfors 2019
Tema av Colorlib drivs med WordPress