jun
07

Glycocalyx: lagret i kärlväggen som reglerar inflammation

By

Vi talar ibland om en låggradig inflammation som en inflammation som liksom gnager långsamt på våra blodkärl och håller igång en låg, men ihållande inflammation, som vi vet leder till våra olika folksjukdomar:

 1. Hjärta/kärl
 2. Stroke
 3. Diabetes
 4. Alzheimers i hjärnan
 5. Cancer

Gemensamt för de fyra första diagnoserna är atheroskleros, som vi nu vet att man kan påverka med kosten som minskar inflammationen (se f.ö. under Inflammation om glycocalyx.)

Glycocalyx är ett ”hårigt” lager av olika sockermolekyler som sitter i kärlväggen (se bild nedan) och hindrar vita blodkroppar att fastna för att blodcellernas receptorer inte når ned till adhesionsreceptorerna på kärlväggen.

Glycocalyx

Glycocalyx, det ”håriga lagret” på insidan av det lilla blodkärlet, består av ett hydrerat  mesh av proteoglykaner, glucosamino-glykaner, glykoproteiner och glykolipider. Bry er inte om de konstiga orden, de är för kalenderbitare, utan ni kan se att de finns glykos i olika kombinationer med andra socker föreningar och proteiner och även glykos tillsammans med lipider (fetter).

Skalan nere till höger är en tiondel av en tusendels millimeter (µm).

Dessa håriga utväxter förstördes tidigare av den fixering man använde vid elektronmikroskopin och blodkärlen var helt rena på insidan.

Detta ”håriga lager” gav distans till cellreceptorerna på endotelceller där vita blodkropparna (inflammationscellerna) fäster och även rullar.

När man genererar fria radikaler med enzymgeneratorn Hypoxantine och xantineoxidas faller glycocalyxlagret samman och plattas ut i kärlbanan så att de aktiverade vita blodkropparna nu kan fastna och deltaga i inflammationsprocessen. Dessa studier gjordes tillsammans med Jacob Björk och Rolando del Maestro från London Ont. och publicerade i Microvascular Research i två arbeten

Dessa arbeten gjordes på vårt laboratorium Experimentell Medicin på Pharmacia AB i Uppsala under hösten 1978 och var de första som undersökte biologiska effekter vid generering av fria radikaler på vävnad där man kunde observera effekter i kärlbanan och i mikrocirkulationen.

Då, för 36 år sedan, såg vi dessa tidiga uttryck för inflammation och det är först på senare år som vi förstår det skeende som de fria radikalerna skapade i sammanhang med överskott på glykos och det inflammationsskapande samröret med Omega 6 (som du kan se ett föredrag om här), som ledde vidare till de mikrocirkulationsförändringar i ögon, njurar och nerv-vävnad som är ett signum på effekter vid diabetes 2 dvs. sockersjuka.

Increase in microvascular permeability induced by enzymatically generated free radicals. I. In vivo study

Del Maestro RF, Björk J, Arfors Karl E.

Microvasc Res. 1981 Nov;22(3):239-54. No abstract available.

PMID: 6895770 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Arbetet som PDF: Increase in microvascular permeability induced by enzymatically generated free radicals. I. In Vivo Study

Increase in microvascular permeability induced by enzymatically generated free radicals. II. Role of superoxide anion radical, hydrogen peroxide, and hydroxyl radical

Del Maestro RF, Björk J, Arfors KE.

Microvasc Res. 1981 Nov;22(3):255-70. No abstract available.

PMID: 6276700 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Arbetet som PDF: Increase in microvascular permeability induced by enzymatically generated free radicals. II. Role of superoxide anion radical, hydrogen peroxide, and hydroxyl radical

Comments

 1. Leif Ek skriver:

  Tack Karl!
  för att du delar med dig av din stora kunskap
  Leif

 2. Hans Hindersson skriver:

  KARL!

  Du pekade ut vägen för mig som har protatacancer. Är nu sedan 8 månader på den kostplan du föreslog. Det enda jag har svårt följa är smör på osten.

  Tack för att du omvandlade det du här skriver till att i kommandoton tala om vad som är bra för min överlevnad, Både vad gäller maten och det tillskott, som du tippsade mig om, Gå på i ditt uppdrag att väcka oss försoffade och okunniga!

  Hans H

 3. Tack.
  Det är första gång i mitt liv och läkarverksamhet som jag hör om glycocalyx!!
  Otroligt.
  m(ycket)vh
  P.Raaste

Leave a Reply