aug
27

Droger, njutning och lycka

By

Robert Lustig som vid ett besök i Oslo under vårvintern höll ett föredrag om ”Fight against Sugar” fortsatte efter sitt föredrag med en dramatisk genomgång av sin kommande bok.

Jag var mycket imponerad av hans genomgång och kände att här kommer han med Visdomsord i den högre skolan. Jag har gjort ett klipp på 4 minuter av den genomgången – som jag vill presentera för er.

Det handlar om receptorerna för Pleasure (njutning och lust) och Happiness ( Lycka och glädje, må bra).

Receptorn för Pleasure (Dopamin) nedregleras vid stimulation och behöver mer och mer stimulus – mer alkohol eller mera knark, mer sex och mera socker för att man skall bli tillfreds – medan receptorn för Happiness (Serotonin) inte nedregleras.

Låter inte det spännande?

Och som han säjer industrin blandar in mer och mer socker och modifierad stärkelse i vår mat, som triggar dopamin tills den knappt svarar – man blir helt enkelt unhappy.

Inte så kul eller hur?

Hälsningar Karl Arfors

Categories : Karl Arfors, Kost

Comments

 1. Professor Göran skriver:

  Det här påminner om ”kroppens” försvarsmekanismer i hjärnan mot psykofarmaka enligt Robert Whitaker och som också nyligen var i Skandinavien.

 2. A skriver:

  Verkligen den högre skolans filosofi. Hur hittar man happiness (vad vill man egentligen/vad kan man förvänta sig/var hittar man förnöjsamhet i livet) utmed vägen utan att förblindas av alla pleasures som står i vägen?
  För den fysiska hälsans skull är det ju som vi vet viktigt med ”happinessval” – men tål att tänkas på för livet i övrigt också (med all stress och alla prylar etc)

 3. […] Ni läste om Robert Lustig när han på engelska framförde sin berättelse om den kommande boken. […]

 4. Professor Göran skriver:

  Att människan har ett ”obotligt” intresse för det metafysiska och inte minst i form av droger av olika slag men även i form av religiösa hallucinatoriska upplevelser är ställt utom allt tvivel.

  Att detta fenomen har sina rötter i en neurofysilogisk materiell verklighet är för mig ställt utom allt tvivel. Denna min övertygelse förstärks nu när jag tillsammans med min hustru har satt tänderna i en ytterligt intressant och otroligt välrefererad bok ”CAVES AND THE ANCIENT GREEK MIND” av Yulia Ustinova, Oxford university press 2009.

  När kontakten med vår verklighet klipps av på något sätt börjar nervaktiviteterna i vårt centrala nervsystem ”spinna fritt” och utan större motstånd från kontinuerliga sinnesintryck och vi kan då enligt Ustinova också uppleva religiös extas av olika slag. Att blockera sinnesintryck med droger är här en hjälp på traven och denna drogeffekt har utnyttjats av andliga utövare sedan urminnes tider men genom att tränga djupt in i grottor, som denna bok handlar om, är också ett effektivt sätt avskärma sig från vår verkliga verklighet och därmed uppleva en andlig neurologisk lycka.

  En känsla av ”absolut” frid infinner sig när man helt lyckats koppla bort alla sinnesintryck från verkligheten och det är därför ingen tillfällighet att människor upplever detta lyckotillstånd just när de dör. Personer som haft ”nära döden upplevelser” rapporterar ständigt om sådana ”lyckotillstånd” när de ”återkommit” till livet. Min hustru upplevde detta själv när hon som ung drabbats av ett tarmvred och sedan räddades tillbaka till livet från sin kliniska död. Det var en ”underbar känsla” av just frid som hon upplevde när hon ”dog” men detta gjorde henne ändå inte ”religiös”.

 5. Piltson skriver:

  Att sådana upplevelser förekommer är bortom diskussion. Men det har ännu inte vara möjligt att spåra hur de inlagras i nervsystem eller annorstädes. Därför måste vi än så länge ifrågasätta i vad mån de är ”materiella”.

  Skulle nog Rupert Sheldrake säga.

 6. Nisse Hult skriver:

  Hej Karl
  När du förordar att dricka lite rödbetsjuice morgon & kväll.
  Gäller det rödbetsjuice utan att tillsätta nått alls?
  Alltså 100% ren rödbetsjuice?
  Om inblandning vad i så fall?
  Vilken mängd per glas?
  Med vänlig hälsning Nisse

  • Karl Arfors skriver:

   Jag tycker att man skall blanda rödbetor med lingonjuice, så blir det inte så sött.
   En deciliter på morgon ock kväll. Titta in på wellnox.se
   /karl

Leave a Reply