Om rätt och fel – OMEGA – 3/OMEGA –…
I dag skall Ni få träffa Göran Petersson, seniorprofessor från Chalmers, som gjort en spännande sammanställning “Om rätt och fel OMEGA – 3 och OMEGA – 6” – och där beskriver Göran Petersson hur vi måste “Minimera Fleromättade Fröfetter och Optimera Fleromättade Fiskfetter”
Jag har tidigare skrivit om Omega 3 och Omega 6, men jag är en kemisk amatör och Göran Petersson är en kemisk specialist på fetter och vår fettmetabolism.
Han visar hur fleromättade fetter har 100 ggr större risk att härskna än mättat fett. Detta är utomordentligl viktigt eftersom SLV – Livsmedelsverket hävdar att t.o.m. små barn skall äta mer omega 6 fetter. Detta är ur kemisk synpunkt helt fel, som Göran Petersson visar i denna bilaga.
Titta in i denna bilaga, försök att förstå, fundera och om Ni inte känner att Ni förstår, ställ frågan till min blogg – så lovar jag att svara efter bästa förmåga eller med hjälp av Göran Petersson från Chalmers.
I slutet av denna publikation kan ni även hitta stimulans för vidare fördjupning av kunskap och särskilt spännande tycker jag att sista att sista upplägget är: Mer EPA och mindre Omega-6 bromsar åldrandet, eftersom man minskar förkortningen av telomerer. (Mer EPA och mindre omega-6 från kosten – se här http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23010452)
MerEPA direkt från kosten sänker kvoten omega-6/EPA i blodet vilket motverkar förkortning av telomerer. Detta kopplas till långsammare biologiskt åldrande. Seniorförfattaren Elisabeth Blackburn fick Nobelpriset i Medicin och Fysiologi 2009 för sina upptäckter och forskning kring Telomerer och Telomeras http://sv.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Blackburn i den här länken kan ni lära mer om Telomererna
Spännande – eller hur?
Nu får ni ta den tid som krävs för att förstå Görans text. och så hörs vi vidare.
Hälsningar Karl Arfors
18 KOMMENTARER
Jag hade just anledning att översätta ett spel som man spelar med förskolebarn.
Det handlar om att lära in olika begrepp och hur de relaterar till varandra, fel och rätt, logiskt eller ej… etc. Det illustrerades med djur på en bondgård
Det slog mig att man skulle kunna samla ihop Livsmedelsverkets diverse tokerier och göra ett spel i vilket de granskas tillsammans med barnen. Omega 3 och 6 vore bra exempel. Olika begrepp skulle kunna illustreras med djurfigurer och fantasiskapelser, mättat fett en smörklump som vandrar längs spelplanen, socker en trave där man fastnar och får stå över etc.
Det var en genial tanke, att låta skämtet komma in och ge lite balans åt tokerierna – med att små barn skall äta omega 6 från 2-årsåldern – Det skulle ge oss möjl.att rarljera lite med SLV. Tänk bvidare, Piltson
karl
För förskolebarn kommer jag inte långt. Det skall vara ett spel med blandning av slumpeffekter och egna beslut. Men för 10-åringar och uppåt kan man tänka sig så här:
Varje deltagare har tre alternativa personligheter: ”normal”, ”mullig” och ”tjockis”. De två senare kan förses med extra belastning: ”diabetes” . Det gäller att ta sig igenom en hinderbana med negativa och positiva effekter.
När man hamnar på en effektruta presenteras effekten på ett kort, som kan ha en parentes med kort anmärkning om den näringsmässiga bakgrunden till effekten. Vid varje effektruta skall det finnas fem-sex kort, som ligger med baksidan uppåt, man tar det översta.
Flera effektrutor kan få namn med befintliga begrepp: ”Sockertoppen”, ”Smörhålan”, ”Bullfest”, etc. För andra får man uppfinna nya uttryck: ”Läskforsen”, ”Margarinfällan”, ”Omegagungan”… Det finns negativa och positiva effektrutor.
Effekterna kan vara språng mellan de tre personligheterna eller anvisningar rörande marschen genom hinderbanan. På ett ställe skall det finnas en förgrening, där spelaren måste välja mellan en kort men riskfylld väg och en längre men mindre farlig. Den riskfyllda vägen skall innehålla en katastrofal fälla, t.ex. ”Diabeteskröken”. Om en som redan hunnit bli Tjockis hamnar i den har han förlorat direkt. Den som är Normal blir Mullig och den Mullige blir Tjockis. Dessa språng kan också utlösas på effektkorten.
På den längre vägen finns positiva effektrutor, där man kan kan befria sig från belastningar. Men där måste finnas en liten negativ effekt, annars skulle alla välja denna väg.
När man kommer till slutet får man inte längre vara ”mullig” eller ”tjockis”, de tvingas tillbaka till befrielsevägen. Den som ”normal” kan gå ur spelet har vunnit.
Vissa effekter kan vara sådant som spelare ställer till för medspelarna – motsvarande hotellbygge i Monopol. Men jag vet inte vad och hur. Frågan blir om en spelare kan ”äga” en ruta där sådana effekter utlöses. Inte heller har jag idéer om namn på de positiva effektrutorna och vilka dessa effekter skall vara.
Förslag om hur detta kan utvecklas tas emot.
Nej, “Normal” är inget bra namn. Jag tror han kan heta “Primus”, Vi får Primus, Mulllig och Tjockis. Man kan ha diskret polemiska namn. Den kortare vägen blir “SLV-gränd”. Där finns en ruta där man få stå över ett kast: “Staffans siesta”. Den längre vägen blir “Fettstråket”. Där finns mot slutet en ruta där man får göra ett extra tärningskast: “Fettmammas slutspurt”.
SLV-gränd är ett jättebra namn för den farliga svängen och att Fett-stråket för ett extraslag eller två är ju bra pedagogik. Fortsätt på din inslagna väg, kan vi få fler att deltaga blir det roligare. Stå på Piltson
hälsar karl
Nä, eftersom ingen annan nappat på detta tänker jag inte fortsätta med det.
OK, ”Smörhålan” är naturligtvis en positiv effektruta. En annan sådan ruta vore ”Morotsgropen”.
“Omegagungan” är neutral, där kan finnas positiva eller negativa effektkort, En annan neutral ruta vore “Mjölkdammen”, där kan det växla mellan lättmjölk och riktig mjölk. Alla dessa skall nog ligga längs befrielsevägen.
Därmed har jag nio effektrutor. Med fem kort på var och en behöver jag 45 effekter. Kom med förslag.
Säregna namn kan ha väldig effekt på mindre barn. När min dotter var 6-7 år tyckte hon “Pepper Pot” var förfärligt lustigt. Allright, vi gör en försvenskning, En effektruta kunde vara “Pepparpottan”. Nu behöver jag 50 effekter.
Jag har hört talas om en s.k. hälsosam diet, skapad av Johanna Budwig. Den består av linfröolja vispad ihop med kvark eller cottage cheese. Anser man denna diet nu helt felaktig, eftersom linfröolja är så olämplig i sig?
Linfröoljan är inte utdömd. Det var bara det att omega 3 innehållet måste vara det mer långkedjiga Omega 3 från fisk för att vi människor skall ha direkt nytta av det. Men vegetarianer som inte äter fisk tränar kroppen att omvandla mer linfröolja till långkedjigt fiskfett. Det går långsamt men det går.
hälsar karl
Det är onekligen en rolig idé men ni måste nog hitta på ett bra sätt för “crowd-selling” spelet också för jag gissar att inget förlag i detta rättläriga land vågar ta i det. Som “diabeteskrökar” fungerar väl även en massa kommunaltjänstemän som kräver att det ska vara en massa margarin, lättmjölk och pasta på på menyn.
För övrigt, tack KA för intressanta och lärorika sidor. Vad har du för syn på D-vitamin. Hittade bl a den här sidan https://www.youtube.com/watch?v=BJAqjkkH-O8 som gör en skrämd av de statliga råden här i landet. Den har faktiskt bäring också på invandringspolitikens inverkan på sjukvården i lite längre perspektiv med tanke på ljuset.
Tipp: “…ett bra sätt för ”crowd-selling” spelet också för jag gissar att inget förlag i detta rättläriga land vågar ta i det.”
Flera personer reser ju runt i landet, håller föredrag om stärkelsereduktion och lockar stor publik. Dessa borde vara en bra marknad om erbjudande kom efter föredraget. En löpande avsättningsmöjlighet. Desutom känns brädspel angelägna, eftersom de leder till sällskap med barnen. Spel där en enskild roar sig med computer bryter ned denna gemenskap.
Jag skissade lite på brädet och fann att Fettstråket bör vara tre gånger så långt som SLV-gränd. Valet mellan dessa båda skall ligga 13-15 rutor efter start, dvs minst tre tärningskast. Totalt skall det vara ett hundrartal rutor i brädet.
För att komma längre måste man göra en prototyp i 3-4 exemplar, sätta igång flera sällskap med provspelning och använda deras erfarenheter för den slutliga versionen. Men eftersom ingen nappade har jag inte ägnat detta mer uppärksamhet.
En fråga. Linfrö och solrosfrön har man ganska mycket i olika sammanhang. Kan man hoppas att frönasinneslutna oljor är mindre reaktiva inne i sina skal och sålunda mindre skadliga. Eller är det föda bara för fåglar?
En del (främst) blogkommentatorer förordar vildfångad lax som de hävdar har bäst fördelning Omega3 och Omega6. Köpte en bit vild kanadensisk lax, Den var tyvärr väldigt mager och såg närmast ut som torr tonfisk. Egentligen oätlig men med mycket olivolja på så gled ner, Den laxen är väl i slutet av sin livscykel, Avmagrad och på väg hem för att föryngra stammen. Jag tycker bäst om lax i form av sashimi och det går ju inte att ha den pink salmon jag fick tag i till det.
Ekologiskt odlad salmo salar är ju något helt annat i smak och konsistens och 10 ggr mer Omega3 (även Omega6 förstås). Okänt hur mycket antibiotika den kan innehålla.
Finns det någon kunnig som kan peka ut god vild lax.
Fin tråd tycker jag!
Och intressanta synpunkter!
För några år sedan försökte jag få en duktig lokal teaterkomiker, som gjorde egna revyer, att ta upp frågan om vår sjuka mat i en revy men jag lyckades aldrig få honom tillräckligt intresserad av detta koncept trots att han var väldigt entusiastisk för LCHF.
Göran Petterssons sammanfattningar kring fetter är alldeles suveräna i min värld av kemi. Då och då är jag ändå tvungen att fräscha upp gammal gymnasiekunskap inom den organiska kemin som t.ex. om karboxylsyror, alkohol, aldehyder och ketoner. Detta går nu väldigt snabbt och lätt med internet sedan min fina lärobok i organisk kemi försvunnit under någon av livets alla flyttar.
Trots mina brister tror jag ändå att jag har bättre förutsättningar att ta till mig dessa djupa kunskaper än många andra i samhället.
Jag har just påbörjat min sedan länge planerade ‘seriösa’ läsning av Platons samlade verk, till skillnad mot min tidigare mycket sporadiska, och har snart kommit igenom ‘Theaetetus’ som innehåller Platons samlade syn på epistemologin eller kunskapsbildningsprocessen om man nu föredrar ett namn som bättre associerar till vårt eget språk. Det är förvånansvärt hur mycket jag känner igen av i denna skrift av Schopenhauers och inte minst Wittgensteins senare tankar kring denna process.
De tankar som mina herrar här nu framför om hur barnen skall bibringas ‘kunskap’ associerar också starkt till vad jag får ut av denna skrift och från mina två övriga favoritfilosofer. Wittgenstein talar t.ex. om språkspel i vidare mening. Platon talar om ‘account’ (i den engelska översättningen).
Något som relaterar till detta kunskapsteoretiska problem var en diskussion som nyss kom upp med min hustru om betydelsen av det engelska slangordet “vine” och trots att vi bott i USA under något år kunde ingen av oss ‘greppa’ det. Efter lite ‘Googling’ blev vi dock som vanligt ‘experter’. Det är tydligen frågan om kollag av olika nonsenssituationer i videosnuttar som sedan sammanstäls i något längre sekvenser och som skall vara humoristiska i sin helhet och sina delar. Jag har tyvärr svårt att greppa det humoristiska i dessa ‘vines’ som jag tittade på men jag antar att ‘ungdomar’ har lättare att uppskatta sådant ‘nonsens’ när detta tar sig dessa subtila uttryck i deras egen ‘kontextuella tillvaro’ dvs. ungdomskultur. Möjligen kan det vara så att det inte är meningen att de ska begripas av ‘vuxna’. Och då är vi kanske tillbaka till Wittgensteins språkspel och att han insåg det meningslösa att ens försöka reda ut frågeställningen. Wittgenstein var för övrigt mycket förtjust i just ‘nonsens’.
Greppar man inte den kultur man vill nå in i kommer budskapet/humorn/förlöjligandet aldrig kunna komma fram. Men lyckas man med det kan budskapet sjunka in med kraft misstänker jag.
Vad som då slår mig är hur ‘skiktad’ kunskap är och där Göran Petersson behärskar den på det djupaste planet i frågan om biokemin som är inblandad i vår fettmetabolism. Men när och hur blir denna kunskap ett ‘ytligt’ allmängods i vår kultur så att det över huvud taget är möjligt att skämta om det så att poängerna ‘går hem’?
Då talar vi förstås om att ett paradigmskifte först måste inträffa och just nu är min TRO, när inte dystopin gör sig alltför påmind, att detta möjligen kan åstadkommas genom att vår gräsrotsrörelse förändrar verkligheten och att etablissemanget sedan står inför fullbordat faktum – dvs. att verkligheten kommer först och teorierna anpassar sig.
Behärskar man inte det ytliga i sin egen kultur är det väldigt lätt att göra sig själv till åtlöje vilket Sokrates så väl insåg inte minst för att han själv drabbades av detta i en grekisk komedi.
Intressant, humorn är verkligen en “stark” kraft och “ögonöppnare” men fungerar förstås inte om man inte är helt “integrerad” i “dett ytliga”, som du skriver. Är man inte det så får man aldrig till “poängen”. Det är väl det som gör att jag själv inte tycker att dagens “humorister” inte är särskilt roliga…
Men ett spel är ju inte helt fel.. Kan man sitta ner med barnbarnen och spela nåt i stil med det Piltson föreslår så yppas ju många tillfällen till “indoktrinering” vare sig man förstår “ytan” eller inte!
Hej Karl
Måste bara få ett råd vilken form av rödbetsjuice du lovordar mest?
Pressa själv av ekologiska rödbetor med råsaftcentrifug?
Köpa i tablettform typ Beet Speed?
http://www.skip.se/produkt/beetspeed/
Eller från Wellnox?
http://www.wellnox.se
(Såg ditt namn i deras broschyr)
Eller annat alternativ
Med vänlig hälsning Nisse
Jag undrar om vi kan återuppväcka idén om ett brädspel. Finns ine någon folkhälsoorgaisation som kunde ge en nominell uppbackning? Jag har glömt mina tankar för två år sedan, men grundidé är solid.